Transport GRATUIT la Comenzi peste 300 lei<br>Transport 20 lei la Comenzi sub 300 lei
Transport GRATUIT la Comenzi peste 300 lei
Transport 20 lei la Comenzi sub 300 lei
Coș cumpărături
Coș cumpărături

Vacutainerele și utilizarea lor în recoltarea analizelor

Despre vacutainere

Un vacutainer este un tub de colectare a sângelui (sticlă sterilă sau tub de plastic) utilizat pentru colectarea probelor de sânge pentru testele de laborator.

Aceste tuburi au o închidere care este evacuată pentru a crea un vid în interiorul tubului, permițând astfel retragerea unei cantități predeterminate de sânge.

Tuburile vacutainer au fost inventate de Joseph Kleiner și Becton Dickinson în 1949.

Vacutainer este o marcă înregistrată a Becton, Dickinson și Company, care produce și vinde tuburile astăzi.

Tuburile vacutainer au un dop de cauciuc colorat la un capăt, care este un fel de cod pentru diferite tipuri de eșantionare. Comandă online vacutainere.

Aditivi pentru vacutainer

Tuburile vacutainer conțin de obicei niște aditivi pentru conservarea specimenului. Deoarece diferite teste de sânge măsoară diferite substanțe prezente în sânge, astfel testul specific care trebuie efectuat va determina substanța specifică care trebuie conservată.

În consecință, tuburile vacutainer conțin o varietate de anticoagulante care împiedică coagularea. Unele tuburi conțin coagulanți pentru a accelera coagularea sângelui. Acești aditivi sunt de obicei acoperiți cu peliculă subțire pe peretele interior al tubului sau sub formă de lichid sau gel.

Tuburile sunt prevăzute cu un dop din plastic sau cauciuc colorat, care indică tipul de aditiv utilizat în tub. Acest cod de culoare are un protocol universal standard.

Vacutainer ace și mecanism de acțiune

Acele vacutainer sunt duble. Capătul expus al acului trebuie introdus în vena pacientului. Cealaltă parte a acului este închisă într-un strat subțire de cauciuc. Când acul este introdus în suportul de plastic, capătul acului cu o acoperire de cauciuc intră în suport. De îndată ce un tub vacutainer este introdus în suportul de plastic, acest strat de cauciuc este perforat de acul interior și de vidul din tub atrage sângele prin ac și în tub. Vidul prezent în tub determină cât de mult sânge va intra în tub. Odată ce acest nivel este obținut, sângele va înceta să curgă automat. Tubul umplut este apoi îndepărtat și în mod similar, un alt tub poate fi introdus și umplut.

Este important ca cantitatea necesară de sânge (nivelul este de obicei marcat peste tub) să intre în tub. În caz contrar, proporția dorită de sânge față de aditiv nu va fi atinsă, rezultatul testului fiind eronat. În unele cazuri, specimenul ar putea fi respins de către analizori automatici, dacă cantitatea de sânge este mai mică decât cea necesară.

De asemenea, este important să amestecați bine sângele cu aditivul inversând ușor tubul de mai multe ori.

Tuburile de colectare a sângelui expiră deoarece, cu timpul, vidul se pierde, iar sângele nu va fi aspirat în tub atunci când acul străpunge capacul. Comandă online ace vacutainer.

Tipuri de vacutainer

Dop violet/ lavandă

Aceste tuburi au săruri de dipotasiu / tripotasiu ale EDTA ca anticoagulant. Acestea elimină calciul liber din sânge prin chelare, prevenind astfel coagularea sângelui. Acestea sunt utilizate atunci când sângele integral este necesar pentru analize, cum ar fi în hemogramele complete (CBC), frotiurile de sânge, tiparea sângelui, electroforeza Hb și studii genetice moleculare. 

Dop verde

Acestea conțin heparină de sodiu sau heparină de litiu. Heparina acționează ca o antitrombină inhibând astfel coagularea sângelui. Acestea sunt utilizate atunci când se utilizează plasma, mai degrabă decât serul. Acestea sunt utilizate pentru sângele periferic sau măduva osoasă pentru studii citogenetice.

Dop gri

Aceste tuburi au fluorură de sodiu și oxalat de potasiu. Oxalatul este un anticoagulant. Fluorul inhibă enzimele glicolitice ale eritrocitelor. Ca urmare, glucoza nu este consumată în timpul depozitării. Prin urmare, este util pentru analiza glicemiei.

Dop albastru deschis

Anticoagulantul utilizat poate fi 3,2% sau 3,8% citrat de sodiu tamponat. Citratul de sodiu se leagă liber cu ionii de calciu liberi pentru a forma un complex de citrat de calciu, prevenind astfel coagularea sângelui. Aceste tuburi sunt utilizate pentru teste de coagulare, cum ar fi timpul de protrombină (INR) și timpul de tromboplastină parțială activat.

Dop negru

Aceste tuburi au 3,8% citrat de sodiu tamponat ca anticoagulant. Acestea sunt utilizate pentru viteza de sedimentare a eritrocitelor (VSH).

Dop albastru închis

Aceste tuburi conțin heparină de sodiu sau EDTA ca aditiv. Acestea sunt utilizate pentru analiza metalelor și a testelor de toxicologie.

Dop galben

Aceste tuburi conțin polietanol sulfonat de sodiu (SPS) și acid-citrat-dextroză (ACD) ca aditiv. Acestea sunt utilizate pentru specimene de hemocultură, studii de bancă de sânge, fenotipare HLA și teste parentale.

Dop roșu 

Tuburi Vacutainer ® fără aditivi folosite pentru testarea anticorpilor, chimiei și medicamentelor.

Tuburi vacutainer cu gel

Unele tuburi vacutainer au un gel având o densitate intermediară între celulele sanguine și ser. În timpul centrifugării, celulele sanguine se scufundă la baza tubului și sunt acoperite de un strat de gel lăsând serul deasupra.

Când pentru analiză este necesară plasmă cu trombocite din sânge, se folosește și se centrifughează un vacutainer care nu conține gel sau un agent de coagulare. Tuburile care conțin gel pot fi ușor manipulate și transportate după centrifugare fără amestecul celulelor sanguine și serului.

Partea superioară roșie (plastic) - activator de cheaguri, dar fără gel de separare a serului.

Capace de vacutainer

În plus față de codul de culoare, capacele din plastic au și alți indicatori. Capacele opace indică tuburile vacutainer cu vid normal. Capacele translucide indică tuburile vacutainer cu vid mai mic. Acestea sunt potrivite pentru pacienții vârstnici, deoarece riscul de colaps venos în timpul aspirării vidului este redus.

Avantajele tuburilor tip vacutainer

Tuburile vacutainer sunt utilizate pe scară largă în zilele noastre. Au mai multe avantaje față de metoda tradițională de extragere a sângelui folosind seringi.

  • Sunt mai sigure de utilizat.
  • Sunt mai ușor de utilizat. Tuburile vin cu aditivi pre-adăugați. Codificarea culorilor dopurilor este universală, ceea ce face mai ușoară înțelegerea și comunicarea între frăția medicală.
  • Permite umplerea multor tuburi dintr-o singură ședință.
  • Există șanse mai mici de hemoliză.
  • Deoarece dopurile nu trebuie îndepărtate pentru a adăuga sânge în tuburi, șansele de contaminare sunt reduse.

Cele mai vizitate produse